geschiedenis in vogelvlucht

opgericht in 1893 of 1902?

Officieel is de Utrechtsche voetbalvereniging U.V.V. opgericht in 1902.
Twee clubs stonden aan de basis van de nieuwe vereniging: Vitesse en Victoria. 
De gemeente Utrecht had het speelterrein in het Wilhelminapark aan beide verenigingen verhuurd. De verenigingen zagen kennelijk geen andere oplossing, dan de twee verenigingen op te heffen en een nieuwe voetbalvereniging te stichten. De oprichtingsdatum is 10 september 1902 geworden.

U.V.V. speelde de eerste jaren in het Wilhelminapark (1902-1908).
Begonnen werd in de tweede klasse van de provinciale bond (UPVB). Spoedig volgde promotie naar de landelijke bond N.V.B.). 
Als 2e klasser verhuisde de club naar een terrein aan de Willem Barentszstraat (1908-1913). In 1912 werd U.V.V. kampioen, maar slaagde er niet in om te promoveren. Dat lukte wel in 1913.
Daarmee was de hoogste afdeling van de landelijke bond bereikt. Het oude terrein was ongeschikt voor de 1e klasse. Dus volgde een verhuizing naar de Lageweide (1913-1947). Hier beleefde de club misschien wel haar grootste sportieve hoogtepunt: kampioen (1e kl West) en de strijd om het landskamioenschap. U.V.V. werd tweede achter Go Ahead en vóór  Willem II en Be Quick.
De vereniging speelde tot 1929 in de 1e klasse. Na de Tweede Wereldoorlog verhuide moest de 2e klasser weer verhuizen.
Het terrein aan de Inundatiekade (1947-1956) werd in de volksmond de ‘Benenkluif’ genoemd. Hier stond een destructiebedrijf, dat voor veel overlast zorgde (ratten en stank!).
In 1948 werd de afdeling honkbal opgericht. Voetbal beleefde nog een kampioenschap. De club moest in 1956  weer verhuizen. Naar de Hogeweide, een terrein buiten buiten de bebouwde kom, aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal. 
Op de Hogeweide (1956-2006) groeide het ledenaantal sterk. De vereniging evalueerde van een voetbalvereniging naar een brede sportvereniging. Bij de asvU.V.V. werden meerdere sporten beoefend. Naast voetbal, ook honk- en softbal, volleybal en tennis. 
Voetbal bereikte de Hoofdklasse, de top van het amateurvoetbal,  en Honkbal speelde eveneens in de Hoofdklasse. 
Door de bouw van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn moet U.V.V. weer verhuizen. De laatste jaren op Verthoren, de naam van het sportpark op de Hogeweide, waren in meerdere opzichten lastig.
In 2006 werd het sportpark de Paperclip in Leidsche Rijn geopend. Daar kon de vereniging gaan bouwen aan een nieuwe toekomst.