Wilhelminapark
onze eerste “thuishaven.”
Het park in de Engelse landschapsstijl werd in 1898 geopend. De ontwerper Hendrik Copijn en tekenaar J.A. Loran, werkzaam bij de gemeente Utrecht, hebben het park op de kaart gezet. In eerste instantie heette het Oudwijkerveldpark en kreeg later de huidige naam. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd de naam veranderd in Nassaupark.
Plattegrond van het ontwerp voor een park op het Oudwijkerveld (Wilhelminapark).
De voorgeschiedenis.
De gemeente had voor het seizoen 1902-1903 het grote grasveld verhuurd aan Vitesse en Victoria, de voorlopers van UVV. Goede raad was duur, niemand wilde toegeven en uiteindelijk was de oplossing om beide verenigingen samen te laten gaan. Ook over de naam werd men het niet eens en zo kwam men tot de toepasselijke naam Utrechtse Voetbal Vereniging, later kortweg U.V.V. Opvallend dat de voorletters van de voorlopers vermeld worden in de naam U.V.V. Toeval???
Als de toenmalige toestand vergeleken wordt men de huidige prachtige sport velden, eigendom of gehuurd, is het niet denkbaar dat jan en alleman gebruikt maakte van het grasveld. Meer en meer voelde U.V.V. dat men op een publiekelijk terrein speelde en sukkelde met een behoorlijke kleedgelegenheid. In 1908 ging men op zoek naar een nieuw terrein hetgeen niet gemakkelijk was. Eindelijk meende men een geschikte gelegenheid gevonden te hebben aan de Willem Barentzstraat.
Jammer genoeg zijn er geen foto’s beschikbaar hoe het op het park eraan toeging als UVV zijn thuiswedstrijden speelde. Ik stel me zo voor dat er wel eens chaotische taferelen ontstonden.
Foto’s van het grasveld in het park hebben we niet kunnen ontdekken. Wel onderstaande elftalfoto die doet denken aan een voetbalveld in een parkachtige omgeving.
Het 2e elftal in seizoen 1905/06 uit het jubileum boek 1917, 15 jarig bestaan UVV.
Wel vonden we een foto in het Utrechts Archief van 15 augustus 1925 over een gekostumeerde wedstrijd ter ere van Koninginnedag.
De andere activiteiten tot de jaren 1930.
Een georganiseerde fietstocht in 1900. Wat moet ik me daarbij voorstellen vergeleken met de elektrische fietsen van tegenwoordig.
Schaatspret op de vijver van het park in het begin van de vorige eeuw toen we nog echte strenge winters hadden.
Op 30 april 1927 de vaandel overdracht aan het Regiment Genietroepen. Let op het kunstbeen van de officier op de voorgrond.
Paard Limsfiel Lassie, winnaar van de wedrennen op 27 mei 1906.
Een scene uit de bruiloft van Kloris tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina op 3 september 1923.
De overdracht van de bank aan de burgemeester Dr. J.P. Fockema Andreae, geschonken door de burgerij ter gelegenheid van zijn 12½ jarig jubileum als burgemeester op 18 september 1926.
Voorgevel van het paviljoen rond 1930.
De 6 artillerie wachtmeesters, winnaars van het springconcours ter gelegenheid van Koninginnedag op 15 augustus 1925.
Het handboogschieten in september 1930.
Het vaandel zwaaien op 10 september 1930 ter gelegenheid van de opening van het 2e Jaarbeursgebouw.
Een tafereel uit het folkloristisch feest vanwege de viering van het 59e lustrum van de Utrechtse universiteit (295 jarig bestaan) op 27 juni 1931.
Bovenstaande foto’s zijn een selectie van de activiteiten die plaatsvonden in het begin van de vorige eeuw op het Wilhelminapark.
Ook recentelijk vinden er nog steeds activiteiten plaats zoals les lichamelijke opvoeding van scholen, doortocht van de wielerwedstrijd De ronde van Utrecht, viswedstrijden voor bejaarden, ochtend gymnastiek voor de studenten, ruiterfeesten, voetbalwedstrijden (zie onderstaande foto) en ballonvaarten.
Groepsportret van de elftallen van “artsen” en autoriteiten op 28 juni 1966 met in het midden Jimmy Walker en hij mag niet ontbreken judo kampioen Anton Geesink.
Het standbeeld van Koningin Wilhelmina van Mari Andriessen staat sinds 1968 langs het fietspad dat druk gebruik wordt door de studenten die tussen de Uithof en de binnenstad fietsen.
De tekst op de sokkel luidt;
Koningin Wilhelmina 1880 -1962.
Het beeld van de vorstin geldt als onverzettelijke vorstin ook als monument voor het Nederlandse verzet.