Willem Barentszstraat (1908-1913)
in vogelvucht

nb Onderstaande tekst en foto’s komen uit de Jubileumuitgave t.g.v. het 15 jarig bestaan

Meer en meer deed zich evenwel het bezwaar gevoelen dat U.V.V. op een bijna publiek terrein speelde. Ook werd gesukkeld met een behoorlijke kleedgelegenheid, zodat in den zomer van 1908 op zoek werd gegaan naar een nieuw terrein. Gemakkelijk was dat niet, doch eindelijk meenden we een geschikte gelegenheid te hebben gevonden aan de Willem Barentszstraat. Enige oudere donateurs hadden zich ten doel gesteld de vereniging bij de inrichting van het terrein te helpen en al spoedig was een commissie gevormd, die behalve voor het financieel gedeelte, bovendien zorgde voor de afwikkeling der zaken den huur van het nieuwe terrein betreffende.

In Augustus 1908 gingen we dan ook gezamenlijk eens ons toekomstig voetbalveld in ogenschouw nemen. Dat dit lang niet gemakkelijk was blijkt wel uit vorenstaande foto. We konden op geen andere wijze toegang verkrijgen dan met behulp van een composthoop welke tegen een hek gelegen was, over dat hek te klauteren. Een gedeelte van onze leden, met verschillende heren van de z. g. financiële commissie, volbracht de toer, en zo werd het eerste betreden van ons nieuwe veld vereeuwigd.
Aan het nieuwe veld was veel te doen, en daarvoor was geld nodig. Enige oudere heren hadden wel zoveel vertrouwen in onze club dat een voor ons doen vrij groot bedrag bijeen werd gebracht en aan de vereniging werd geleend. In Deventer werd een tent met stoelen op den kop getikt (de stoelen worden nog gebruikt), in Utrecht een paar houten huisjes die tijdelijk gediend hadden als winkel op het Vreeburg, tijdens de vernieuwing van de Catharijnebrug, en van deze drie tezamen werd een buffet met twee kleedkamers samengesteld. De heer H. Vos had hier de leiding, terwijl de heer G. van Kuyk zich meer speciaal voor het in orde maken van het terrein had beschikbaar gesteld, dat gedraineerd werd en gelijk gemaakt. Eindelijk konden we dan in onze nieuwe omgeving voetballen. Met de geringe hulpmiddelen had de Commissie inderdaad een voor dien tijd keurige inrichting gemaakt voor een tweede klasse club en daarmede, zonder het zelf te weten, den eersten steen gelegd voor de latere eerste-klasser. Bij de officiële opening werd van de Commissie en het Bestuur een foto gemaakt, met op den achtergrond het wit geschilderde kleedlokaal.

Niet alleen voor wat betreft de terreininrichting was het nodige gedaan, maar ook het maken van reclame werd niet vergeten. Velen van U zullen zich nog wel de grote borden herinneren die door de stad werden gereden. Wilde U. V.V. bekend worden, dan was zulke reclame nodig, en in de heer H. Vos werd daarvoor een zeer actief medewerker gevonden. Thans hebben we het zover gebracht dat reclame voor onze vereniging niet meer nodig is en wij alleen kunnen volstaan met het aankondigen der wedstrijden.”

 

Het veld werd zondag 27 september 1908 geopend


Utrechts Nieuwsblad  (24-9-1908)

 

Utrechts Nieuwsblad (28-9-1908)