KNVB-zomerkampen
Hoek van Holland 1950.
Staand v.l.n.r.: Cies Bouwens, Jan van Haaren, Herman Beune, Ies den Daas, Bas van Rooij, Jan Bossenbroek en Ton Vermaak.
Gebukt Jan Nowee en ???
Gehurkt v.l.n.r.: Dick Nellestein, Frits Meij, Jan Smit, Cees van Campen en Wim v. Ede.
KNVB Jeugdsportkamp Hoek van Holland 6-11 augustus 1951
Diverse bekende voetballers staan op deze foto, zoals Leen Rademakers, Herman Beune, Harry Bos, Hennie v.’t Land, Wim Haazer, Jan de Waal en Max Eckhardt (halfbroer van Ruud Pieters). We ontdekken verder als leider Dick Houtman, Jan v. Haaren, Cies Bouwens en Henk Goené.
Bovenstaand verslag is een artikel uit het UVV nieuws van september 1951, nr. 11. Opvallend detail: dat jaar lopen 3 deelnemers botbreuken op. Wim van Petegem brak zijn been tijdens het voetballen en Bob v.d. Bor en Gijs Drooglever braken hun arm. Dat was dus geen zoetzappig sportkampje.
KNVB Jeugdsportkamp 1955
Ook hier weer bekende voetballers zoals Max Eckhart, Herman Feith, Willem Zwolsman, Joop Koornwinder, Ockeloen, v.d. Broek, Huisman en Peter van Santen en uiteraard weer leider Jan van Haaren. Voor mij waren de sportkampen in Hoek van Holland in het jaar 1955 en in Renkum/Heelsum gewoon een compensatie voor vakantie. Vakantie met je ouders was in die jaren niet aan de orde en financieel niet haalbaar. “We sliepen in tenten en we werden de hele dag bezig gehouden met allerlei soorten spelletjes. Ook orde, goed gedrag, netheid en sportiviteit kwamen in aanmerking voor een prijs.”
Promotie in het clubblad voor het jeugdsportkamp in februari 1958
Iets over de KNVB jeugdsportkampen door Dick Houtman, een terugblik en een stukje promotie voor de sportkampen en uitleg over de gang van zaken bij het kamp.
Het is de laatste tijd opgevallen, dat er toch nog veel jongens zijn die niets of slechts weinig afweten van de jeugdsportkampen. Ik geloof dan ook dat ik er goed aan doe hier het een en ander te schrijven. De jeugdkampen, voor het eerst gehouden in Nunspeet, worden georganiseerd door de KNVB. Er was zo veel belangstelling voor dat reeds na 2 jaar een tweede kamp geopend kon worden en wel te Hoek van Holland. Zo beschikte de KNVB dus over een bos- en een zeekamp. Het boskamp is verschillende keren verplaatst en was na Nunspeet nog in Arnhem, Doetinchem, Heelsum en sinds 1956 te Zeist gevestigd. UVV heeft al deze kampen meegemaakt (behalve Zeist) en ook dit jaar zullen wij weer in Hoek van Holland van de partij zijn. Voor dit jaar is het vertrek gepland op maandag 21 juli 8 uur en de reis zal evenals vorig jaar gemaakt worden per autobus. Ongeveer 10 uur zullen we in het kamp arriveren, er zijn dan al verschillende verenigingen, doch ook later zullen er komen, want er zijn er die van ver moeten komen; denk eens aan GVAV-Groningen en Be-Quick-Zutphen, wat een reis deze jongens hebben!
We zijn dus gearriveerd en de jongens die al eerder geweest zijn, zullen spoedig weer bekende gezichten zien, terwijl de nieuwelingen zich weldra thuis zullen voelen. Nadat we de tenten (2 tenten voor 20 personen) bewoonbaar gemaakt hebben en aan iedereen een plaats toegewezen is, gaan we het kamp verkennen of proberen bij de pingpong tafels te komen. Aan onze magen te merken moet het ondertussen etenstijd zijn en ja hoor, de klok wijst al bijna een uur en dat betekent dat nu alle verenigingen binnen moeten zijn ( ongeveer 300 jongens) en het kamp nu officieel geopend zal worden. Nadat enige belangrijke personen het woord gevoerd hebben, wordt onder de tonen van het Wilhelmus onze KNVB vlag gehesen en op dit moment voelen wij, dat alle andere jongens, ook al hebben ze dan geen rood-wit shirt aan, onze vrienden zijn. Want zoals we daar staan, netjes in clubkostuum, begrijpen dat we allemaal lid zijn van een en dezelfde bond, n.l. van de KNVB. Na al die plechtigheden gaan we vlug aan tafel voor de eerste broodmaaltijd. Dit gebeur t bij goed weer altijd buiten. ’s Middags bij mooi weer de traditionele wedloop naar zee. En nu ik het over zee heb, eerst even een geruststellend woord tot de ouders; Het zwemmen gebeurt alleen met goed weer . Iedere dag wordt ’s morgens en ’s middags bekend gemaakt hoe laat er gezwommen mag worden.
We gaan dan in groepsverband naar zee, waar een speciaal gedeelte voorde jeugdige KNVB-ers is afgezet en dat zorgvuldig bewaakt wordt door leden van de Rotterdamse Reddingsbrigade, mensen die hiervoor zijn aangewezen en zelfs bij ons in het kamp gehuisvest zijn. Ook voor niet-zwemmers is hier dus geen gevaar aan verbonden, daar de heren van de R.R.B. geen risico nemen en de jongens niet te veer in zee laten gaan.
’s Avonds 6 uur is het tijd voor de warme maaltijd. Deze is vanzelfsprekend eenvoudig, doch van uitstekende kwaliteit en ruim voldoende.
Dinsdag, donderdag en vrijdag zal de voetbal rollen, er zal dan een groot voetbaltoernooi zijn; ieder elftal speelt dan enige wedstrijden. Naast voetbal ook nog tafeltennis, volleybal, strandspelen en eventueel andere sporten. Ook ’s avonds wordt er voor de nodige ontspanning gezorgd, zoals film, muziek, gezelschapsspelen en natuurlijk maken wij ’s avonds een strandwandeling of, zoals vorig jaar, de bezichtiging van zo’n mooie boot van de Mij. Zeeland. (dit zijn de boten die op Harwich varen). ‘s Woensdags mogen de clubs doen wat ze willen. Zo zijn wij vorig jaar met de trein naar Rotterdam gegaan en hebben daar de Diergaarde Blijdorp bezocht en daarna een rondvaart door de havens gemaakt. Vrijdagavond is de traditionele afscheidsavond met sketches, zang, muziek e.d. en dan tot slot de prijsuitreiking door de kampstaf. Overal komt een eind aan, dus aan een kampweek en zo gaan we dan voor de laatste nacht onze tent in. De volgende morgen na het ontbijt gaan we met een spijtig gevoel onze spullen maar weer inpakken en nemen afscheid van onze vrienden en weldra komt dan de bus om ons weer naar de Domstad terug te brengen. “Het was een moordweek, mijnheer Houtman, alleen gaat het zo vlug voorbij”, fluisterde een van onze jongens mij in het oor, vorig jaar bij ons afscheid in Utrecht!
Dit jaar zullen we weer met 3 elftallen deelnemen aan het kamp in Hoek van Holland en op het moment dat ik dit schrijf is het 3e elftal nog niet helemaal kompleet. Opgave kan geschieden bij de heer v. Haaren en ondergetekende.
Deelnemen kunnen aspiranten van 12 t/m 15 jaar en de welpen die dit jaar de 12 jaar bereiken. Zodra je opgegeven bent, krijg je een circulaire thuis, die ingevuld door een van de ouders zo spoedig mogelijk teruggestuurd moet worden. De kosten bedragen f. 22,50, dit kan desnoods in termijnen betaald worden, mits het bedrag voor 1 juni a.s. voldaan zal zijn. Zij, die reeds met termijnbetaling bezig zijn, moeten dus eind februari f.10,50 voldaan hebben. Ik hoop, dat dit artikel voor verschillende jongens en natuurlijk ook hun ouders een aansporing zal zijn om zich zo spoedig mogelijk op te geven, daar we nu toch binnenkort de definitieve deelnemerslijst bij de KNVB moeten inleveren.
Winnende opstel over het KNVB Jeugdkamp 1958-Hoek van Holland.
Het KNVB jeugdkamp is, zoals de voorgaande jaren weer te Hoek van Holland gehouden. Dit kamp is pl.m. 1 km. voor Hoek van Holland gelegen en bestaat uit tenten.
Het was maandagochtend omstreeks 8 uur toen de bus met de deelnemers van UVV voor het Jeugdkamp naar Hoek van Holland vertrok, nagewuifd door hun ouders. De reis verliep zonder moeilijkheden zodat we om 11 uur aankwamen. Na aankomst moesten de 2 tenten in orde gemaakt worden, zodat we ’s avonds konden slapen.
Om 1 uur werd het kamp officieel geopend, daarna gingen we eten. ’s Avonds maakten we een wandeling , dit werd een zeer aardige wandeling , aangezien de heer Houtman toestemming kreeg om met ons één van de boten van de Harwichlijn te bezichtigen.
Om 10 uur was het tijd om te slapen. De volgende dag, dinsdag, moesten we om 7 uur al opstaan, aangezien we corvee hadden. Om 8 uur werd gegeten en om 9 uur de eerste wedstrijden gespeeld, die een succes voor de UVV-ers werden, daar geen der 3 elftallen verloor. ’s Avonds was er een film, die gegeven werd door de Caltex filmdienst met o.a. een film over de TT races in Assen 1957 en als hoofdfilm een film over een expeditie door Zuid Afrika. Woensdag was als gewoonlijk een vrije dag voor alle clubs, dus ook voor ons. Na gegeten te hebben vertrokken we om 9 uur naar den Haag met de bus, om Madurodam te bezichtigen. Heel erg leuk voor ons om nu eens een echte stad in het klein te zien. Om 3 uur waren we weer terug in het kamp, waar we hoorden dat er om 4 uur gezwommen kon worden. Het weer was opgeklaard en het zonnetje scheen, zodat de meeste jongens gingen zwemmen. De donderdag begon niet zo goed. De vorige dag hadden we zoveel brood gegeten dat er die ochtend weinig brood was zodat we moesten wachten tot de bakker kwam. Hierdoor moesten de wedstrijden 2 uur later gespeeld worden. ’s Middags kon er om 4 uur gezwommen worden. Maar het was te koud zodat bijna niemand ging zwemmen. ’s Avonds was er weer een film met o.a. een lachfilm van Abott en Castello.
Vrijdag was de dag van de finales. UVV c behoorde bij de finalisten en moest tegen Dubbeldam spelen. UVV c won en had dus de eerste prijs.
Om 18.00 uur gingen we eten, dit werd een feestmaaltijd. Eerst kregen we soep, daarna worteltjes met aardappels en een bokking, als nagerecht rijst. Om 20.00 uur begon de sluitingsavond. Geheel verzorgd door jongens uit verschillende verenigingen (UVV werd vertegenwoordigd door Hans IJkelenstam). Hierna kwam de prijsuitreiking door de heer Daleman, de kampchef, die daarna het kamp sloot.
Zaterdag was het vroeg opstaan, aangezien we alles moesten inpakken en de tenten schoon moesten maken voor de volgende groepen na ons. Om 9 uur vertrokken we weer naar Utrecht, nagewuifd door de kampstaf en de later vertrekkende clubs. Om ongeveer 11 uur kwamen we in Utrecht aan, waar sommige ouders al stonden te wachten. Na afscheid van de leiders genomen te hebben, vertrokken we naar huis. Dit was het beste en leukste kamp wat ik persoonlijk heb meegemaakt. Dit kwam door de goede leiding en door de samenwerking van de jongens met de leiding.
Frans de Krijger jr.
Op 1 juli 1960 bericht de KNVB de plannen voor een sportcentrum incl. sportkamp voor de jeugd
Het Vrije Volk
In de editie van 23 augustus 1958 en 18-08-1960 verschijnen artikelen over de accommodatie van Jeugdsportkamp Hoek van Holland. Het kamp bestaat uit een aantal grote tenten, een recreatie-gebouwtje, een keuken en een optrek waar de kampstaf de maaltijd kan gebruiken. Het is allerminst een luxueus kamp. Pas in de laatste jaren heeft de KNVB enige voorzieningen aangebracht die absoluut noodzakelijk waren.
Door een bezoek van de grote KNVB baas, de Nijs, wordt het tentenmateriaal vernieuwd. Ko Lioni, fototechnische dienst KNVB en supervisor van Kamp Hoek v. Holland heeft door handige maatregelen meer interesse voor het werk van de jeugdkampen in brede zin bevorderd. Als hij voorzitter zou worden van de jeugdsportkampen is zijn droom een uitwisseling met de Belgen. Dit jaar treedt de huidige voorzitter, de heer Herberts, af.
In 1960, Jan Reijers is 13 jaar kampchef, is nog niet overtuigd van een gebrekkige accommodatie. Jan geniet bekendheid als achterspeler van Vitesse. De droom van Ko Leoni komt uit want de Belgen geven voor het eerst in 1960 acte de présence. Omdat dit werk in België onbekend is, zullen de Belgen toch eerst zelf een paar van die kampen moeten organiseren. In de volgende maand komt het Vrije Volk weer met een artikel over Camping De Hoek waar de KNVB over een derde van de capaciteit beschikt. Door een wegaansluiting raakt de camping de helft van de oppervlakte kwijt. De toekomst zal leren wat de oplossing van dit probleem gaat worden.
UN 12 juli 1961