De oprichting in 1902 en wat eraan vooraf ging.  

Op 15 mei 1893 werd door leerlingen van de 5e klas van de Marnixschool aan het Domplein in Utrecht de club Voorwaarts opgericht. Het was aanvankelijk een speelclub (wandelen, hardlopen, hoepelen enz.). Een van die leerlingen was Carel J.A. Begeer.  In het najaar kwam Piet Ronge op school; hij kwam uit Amsterdam en introduceerde voetbal en cricket. De club heette vanaf dat moment de ‘U.C. en V.C. Voorwaarts’.

Jongens uit de wijk bij het Ooglijdersgasthuis hadden de vereniging J.E.M.K.A. (Jeugd En Moed Kunnen Alles) opgericht. Deze vereniging had geen speelveld en wilde op het veld van Voorwaarts spelen. Besloten werd tot een fusie. De nieuwe club had ruim 120 leden. De naam van de fusieclub werd: Voorwaarts-JEMKA.
In 1896 werd door leerlingen van de school van Laméris de voetbalvereniging U.N.I.  opgericht. Op 1 mei 1898 gingen Voorwaarts-JEMKA en U.N.I. samen verder onder de naam Jong Vitesse. De naam werd in 1900 veranderd in Vitesse.
Naast Vitesse was er in Utrecht nog een redelijk grote voetbalclub, Victoria.
Wat bleek in 1902? De gemeente Utrecht had het veld in het Wilhelminapark verhuurd zowel aan Vitesse als aan Victoria! Als oplossing werd gekozen voor een fusie. Op 10 september 1902 werd de Utrechtse Voetbalvereniging, kortweg U.V.V. opgericht

 

Vitesse 1.

Vitesse 2

Victoria