Theo Tanamal.

Donderdag 10 december 2015 ben ik in Bilthoven op bezoek geweest bij
Dr. Mr. Th. H. J. J. Tanamal in Bilthoven.
Hij is geboren in 1925 en werd lid van U.V.V. in februari 1938.
De afspraak is gemaakt naar aanleiding van een artikel in de Oud- Utrechter.
Theo was keeper.
Uit een oude ledenlijst bleek, dat hij in 1949 overschrijving had gevraagd naar Hercules. Op de vraag, waarom hij deze stap had gezet, wilde hij geen antwoord geven. “Het is een zwarte periode in mijn sportieve carrière”.

Vervolgens spraken we over de vertegenwoordigende elftallen waarin hij gespeeld had.
En uiteraard ook over het kampioenschap in 1942, het AROL-toernooi in 1942 en het kampioenschap van U.V.V. in het seizoen 1947-1948.

Na het behalen van het kampioenschap in 1948 werden de spelers met rijtuigen naar Tivoli gebracht.

Ter gelegenheid van het kampioenschap van de 2e klasse in 1942 speelde U.V.V. een erewedstrijd tegen A.G.O.V.V. (1e klasse).

Dhr. Tanamal toonde zijn administratie van wedstrijden, aanschrijvingen, foto’s en krantenverslagen.

Vrij onverwacht kwam hij terug op zijn overgang naar Hercules: “Een bestuurslid had Jan Gijsbertse en mij zeer onheus toegesproken en ons verweten, dat we HBS-jongens waren. En dat was het moment, dat Jan zei, dat we U.V.V. zouden verlaten”.
“Ik heb bij U.V.V. een geweldige tijd gehad, maar ook daarna bij Hercules”.

Hij bezat nog een penning, maar wist niet meer bij welke gelegenheid deze was uitgereikt. (misschien weet een lezer dit!).

In Memoriam.
Theo Tanamal (91 jaar), geboren 12-2- 1925 in Poerwerkerto (Indonesia) en overleden 4-10-2016.

Half oktober ontvingen wij bericht dat Theo Tanamal op 4 oktober was overleden.  In besloten kring heeft de familie op 11 oktober afscheid genomen.

Theo, voluit Dr. Mr. Theodorus, Hendricus, Josias, Johannes Tanamal, is geboren in Poerwerkerto in Indonesië. Hij was in 1968 al weduwnaar van Ans Tanamal-Heere en is later getrouwd met Jacobien Wentzel. In zijn militaire loopbaan was hij Lt. Kolonel (R) der artillerie en lid van de krijgsraad te velde.
Hij was drager van het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken Nederlandse Buitenlandse Strijdkrachten.
Door zijn kinderen kreeg hij belangstelling voor de hockeysport en hij is in de jaren 60 coach geweest van SCHC 1.
Ook zijn dochter Karin zette zich in voor de hockeysport en werd lid van verdienste in 1986 bij Kampong.

Diezelfde dochter Karin, wist zich te herinneren dat haar vader coach was geweest van een spoorweg elftal. Ze brachten altijd van die leuke kadootjes mee uit het land waar gevoetbald was. Dan gaat het toch kriebelen en ben op zoek gegaan in het Utrechts Archief. Helaas alleen wedstrijddata en opstellingen gevonden. Ten einde raad terechtgekomen bij de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor-en tramwegwezen in Amersfoort. Daar mocht ik het personeelsblad “De Koppeling” inzien en in de uitgave van 15 juli 1966 stond een verslag van de wedstijd Nederland-Roemenië 0-2 met een wedstrijd- en elftalfoto.

Dus geen coach van SSVU en het Nederlandse spoorwegelftal maar voorzitter van de voetbalcommissie van de BSS. Raadsel opgelost.

Onderstaand een gedeelte van een artikel in het boek “Het wonder van Bilthoven” over 100 jaar Stichtse cricket- en hockeyclub:
Sportkeuring verplicht, mentaliteit matig.
Over het algemeen is het ook met de mentale conditie van de meeste spelers niet al te best gesteld; hier en daar zelfs slecht te noemen. Psycholoog Theo Tanamal, die het 2e herenteam zes wedstrijden lang volgt waarna het met slechts 4 punten onderaan staat, besluit in te grijpen. Hij verklaart zich bereid door middel van wekelijkse bijeenkomsten de mentale instelling te verbeteren. De resultaten die deze oud-officier en nog actieve voetballer (o.a. AVVB en Hercules) heeft behaald, zijn opmerkelijk. Maar liefst 13 punten behaalt het team uit de laatste 8 wedstrijden, een kampioenschap is zelfs niet ondenkbaar.

 

Theo met hoed in 1967 als coach van SCHC 1 bij de gewonnen wedstrijd tegen Amsterdam in het Wagenerstadion. Op de website van SCHC vonden wij een in memoriam over Theo:

Theo Tanamal (91) overleden.
Op 4 oktober is ons lid van verdienste Theo Tanamal op 91-jarige leeftijd overleden. Theo was in de eind zestiger jaren coach van ons Heren 1 team. Hij wist als mental coach het team tot geweldige prestaties te bewegen. Theo was in hart en nieren een sportman, eerst als voetbalkeeper van UVV en later bij Hercules. Doordat zijn kinderen gingen hockeyen raakte hij ook geïnteresseerd in de hockeysport. Op oudere leeftijd bleef hij de prestaties volgen van SCHC en kwam bij bijzondere gelegenheden langs om zich op de hoogte te houden van het wel en wee van onze vereniging. Op 11 oktober in besloten kring afscheid van hem genomen.
Wij wensen zijn familie veel sterkte toe dit verlies te dragen.

 UVV herinert  hem uit de glorieuze jaren op het Benekluifterrein aan de Inundatiekade.
Nog niet zo lang geleden hebben wij diverse geanimeerde bezoeken afgelegd om uit zijn grote archief informatie te putten.

De Tanamal cartoons van tekenaar Ushi en Rinke Bok.
                                                                                                                 

Het verhaal achter de cartoon van Theo Tanamal door Rinke Bok.
Wij werden benaderd door de heer Rinke Bok uit de Meern, een Fries van geboorte maar in 1961 verhuisd naar de Meern. Zijn werk bij D.E. in Joure was hier de oorzaak van, hij was de proever en ruiker ofwel organoleptisch onderzoeker bij het genoemde bedrijf.

Rinke is een verwoed verzamelaar en heeft grote interesse in de geschiedenis van de oorlogsjaren, Romeinse en oudere archeologie incl. stenen en fossielen, vliegtuigen spotten en vliegtuig besturing op de computer. Ook een fervent aanhanger van SC Heerenveen en Abe Lenstra die in een groot plakboek ondergebracht zijn. Zijn grote hobby was het natekenen en schilderen van allerlei interessante onderwerpen die onder zijn ogen kwamen. In het bezit van talrijke naslagwerken op velerlei gebied. Nog steeds actief met zijn vrouw bij tennisvereniging Vleuten/de Meern, waar zij de distributie van het verenigingsblad jarenlang voor hun rekening namen.
Hij gaf aan dat hij een cartoon had gemaakt van Theo Tanamal en of wij interesse hadden. Natuurlijk hadden we dat want waren er geen mensen als Rinke dan hadden wij als historische commissie geen reden van bestaan. We mochten zijn plakboek en cartoon tekeningen meenemen met de mededeling “pas goed op de foto van Abe Lenstra dat hij niet uit het boek valt.

Ik maakte weer een afspraak met Theo Tanamal voor de koffie.
En het eerste wat Theo zei: “Wat leuk, nu heb ik hem ook in kleur”.
Theo was verguld met de nieuwe cartoon die weer een welkome aanvulling was op zijn verzameling van sportartikelen uit zijn imposante voetbalcarrière.

Onderstaand het tekst- en beeldmateriaal
uit de nalatenschap van Theo Tanamal.

In november 2020 kreeg ik, Peter van Santen, een verrassende mail van Karin Smeur-Tanamal. Door de Coronatijd was ze eindelijk nu pas de voetbalzaken van haar vader aan het uitzoeken en als geschenk uit de voetbalhemel wilde zij deze komen brengen. Daar kwamen verrassende feiten aan het licht, die ons noopten tot een aanvulling op ons artikel van zijn carrière.

In zijn Indonesische tijd was hij keeper in het elftal van Buitenzorg. In de door hem verzamelde kranten, Het Buitenzorgse sportblad, Het Bataafs nieuwsblad, Buitenzorgse Post en het Dagblad voor Batavia, schreven zij zeer lovend over zijn keeperskwaliteiten.

Verslag van het Bataafs Nieuwsblad van 6 december 1949.

Ondanks de lovende kritieken kon Theo niet voorkomen dat zijn team met 5-1 ten onder ging tegen Batavia.

Het 1e elftal van Buitenzorg.

Op 25 mei 1945 speelde hij mee in de wedstrijd Strijdgroepen tegen de Stormgroepen voor het goede doel “Nationaal Volksherstel”. De geschiedenis vertelt niet wat de opbrengst was en ook is er geen uitslag bekend.

Als werknemer van de Ned. Spoorwegen was het ten strengste verboden NS rijwielen, in Theo’s geval nr. 31086, af te geven aan de Duitse bezetter. Zie onderstaande brief van 12 september 1944 in de Duitse en Nederlandse taal.

In zijn paperassen kwam onderstaande batterijnota tevoorschijn over zijn rechtspraak als batterijcommandant. In een later stadium was hij lid van de krijgsraad te velde. 

In zijn keepersloopbaan heeft hij in vertegenwoordigende elftallen gekeept zoals het Nederlands Militair elftal en het Utrechtse elftal, zie onderstaande foto van het militaire XI.

Mei 1948 speelde hij in Hilversum met het Ned. Mil. Team tegen het Ned. Politieteam en verloren met 5-1.

Theo in een Wagenings elftal, maar bij welke gebeurtenis?
Wie het weet mag het zeggen.

Staand v.l.n.r.: Reijer Jansen (?), Wim v. Zwam (?), Wim v. Brakel , André Leander, Janneman Verhaaf, Joop Gieltjes en Bart van Drumpt.
Geknield v.l.n.r.: Joop v.d. Kolk (?), Ries Holleman, ???, Theo Tanamal, ??? en Wim v.d. Meij

Uit een mail van december 2020 verneem ik dat Karin Tanamal zich herinnert dat haar vader contact had met de heer Sparenberg, zij dacht de voorzitter van wvv Wageningen. Theo woonde toen in Bennekom en ging naar wedstrijden kijken van Wageningen. Het verhaal gaat dat Karin met Sparenberg jr in de box kennis maakte. Wellicht heeft Theo als gastspeler in een Wagenings XI meegedaan. 

Wij vragen ons nog steeds 2 dingen af, hoe is Theo in dit elftal terechtgekomen en bij welke gelegenheid?

Uit alles bleek dat Theo goed kon keepen en of dat komt door de keepertips die wij tussen zijn paperassen vonden zullen we nooit meer kunnen achterhalen. 

In het kampioensjaar van 1948 beloonde trainer Evert Ruisch zijn team met kaarten voor de wedstrijd van DOS tegen het 2e team van Chelsea. De trainer zag dit tevens als een leerproces.

In het begin van dit artikel had Theo het over zijn zwarte periode in zijn carrière met zijn overschrijving naar Hercules. Zie onderstaand de bevestiging van de KNVB.

Ook Hercules gebruikte net als UVV de bekende berichtkaart als uitnodiging voor het spelen van een wedstrijd met het 1e elftal.

Theo als keeper van Hercules 1 op de 1e foto in het nieuwe seizoen 1949-1950.

Staand v.l.n.r.: de Waal, Witkamp, Klinkenberg, Daudey, Reinaards, Buyze en trainer v. Asten.
Gehurkt v.l.n.r.: Uiterwaal, Campfens, Tanamal, F. Bosboom en Wydeveld. 

Ik hoop niet dat de bewuste wedstrijd op 2 juli 1949 was, want dan was Hercules en Theo in overtreding. Gezien het tijdstip is dit vermoedelijk een vriendschappelijke wedstrijd.

Als slot troffen we nog een aantal vaantjes aan die bij wedstrijden met andere spoorweg elftallen werden uitgewisseld. Ze hebben een mooi plaatsje gekregen bij de Belanghebbenden vereniging van het trein- en tramwezen in Amersfoort. Onderstaand de 2 mooiste Britse exemplaren.

In 1963 deed Theo examen bij de K.N.V.B. voor het trainers-diploma C. Onderstaand zijn cijferlijst met zeer acceptabele cijfersest ons nog te melden dat Theo een verdienstelijk tennisspeler en militair bokskampioen was. Van welk krijgsonderdeel hij kampioen was, heb ik niet kunnen achterhalen. Hier zijn vele mogelijkheden voorhanden.

Rest ons nog te melden dat Theo een verdienstelijk tennisspeler en militair bokskampioen was. Van welk krijgsonderdeel hij kampioen was, heb ik niet kunnen achterhalen. Hier zijn vele mogelijkheden voorhanden.

Bronnen:
Utrechts Archief
Karin Smeur-Tanamal met archief van haar vader
Het boek: Het wonder van Bilthoven
en Marianne Glasbergen (foto’s)

2021, Maarten van der Stoep, Peter van Santen