Jaap Coerman, B-international

 

Een weinig bekende speler, maar hij voetbalde toch wel 8 jaar in het eerste elftal.


Door Remco Neu, ex archivaris van FC Utrecht, werden wij getipt voor Jaap Coerman, die op 20 jarige leeftijd pas met clubvoetbal begon. Voor die tijd speelde hij met buurtploegjes of schooleftallen op straat of op een stuk land. Voor de 2e wereldoorlog was het in Europa volop crisis. De meeste ouders waren niet bij machte hun kinderen op een vereniging te doen, laat staan een volledige voetbaluitrusting te betalen. Armoe dus troef.

Jaap Coerman, geboren 31-8-1908.
Interview in een interview in het U.N. van 2 februari 1967.

Uiteindelijk werd Velox (=snelheid) zijn club en begon het eerste seizoen in het 3e. Zijn talenten werden vlot bekend en speelde vervolgens acht seizoenen in het eerste elftal.

Hij speelde 3x voor het Nederlands B elftal en werd 1x reserve voor het A-team. Jaap hield een zakcentje over aan de centrale trainingen. Hij kon een etentje en een treinkaartje 2e klasse declareren. Van collega Caldenhoven leerde hij de truc een pakje brood mee te nemen en 3e klas te reizen. Het verschil was het bekende zakcentje.
Jaap is in de UVV clubbladen alleen vermeld bij het kampioenschap van 1939. Ondanks zijn 8 jaren in UVV 1 hebben wij niets terug kunnen vinden over Jaap,wat toch enigszins vreemd is.

 Zijn bewijs van overschrijving naar UVV m.i.v. 1-8-1935.

Door wat trammelant bij Velox belandde Jaap bij UVV waar hij bijna net zoveel seizoenen in de eerste speelde en in 1939 kampioen met zijn team werd. kampioenschap 1939

Opvallende gebeurtenissen tijdens zijn carrière:
In zijn Velox- en UVV periode werd hij uitgenodigd voor het Utrechts KNVB elftal en het Utrechtse provinciale KNVB elftal. Men speelde tegen een Goois/Hilversumse combinatie, het Haags ElftaL,  het Noordelijk elftal en de oud-internationals. Xerxes, Sparta, Wacker en Mechelen waren bekende clubteams waartegen gevoetbald werd.

De uitnodiging voor de uitwedstrijd tegen Frankrijk B die met 3-1 verloren ging. Het was een driedaagse tip en voorzien van een toerpas met diverse tips.

Groot was de verrassing op 26 april 1937 toen UVV met Jaap tegen VVV-Venlo voetbalde. Het toeval wil dat de bekende Bep Bakhuijs zijn debuut maake in deze wedstrijd en de winnende goal voor VVV scoorde.

Zo kreeg men een officiële brief van de bond waarin werd verzocht ieder zijn koffer te inspecteren, want de bond mist 1 shirt, 2 broeken  en 1 paar kousen. Wellicht is een en ander in de haast geschied.

Op 1 januari 1935 wordt Jaap op het UVV terrein uitgenodigd voor een benefiet tussen het Utrechts stedelijk en het Utrechts provinciaal elftal. De opbrengst zal worden bestemd voor de bekostiging van een grafmonument voor de heer H.C. v. Kuijk, in leven oud voorzitter van UVV en voorzitter van de UPVB.

 De officiële toerpas voor de wedstrijd tegen Frankrijk B in Le Havre.

Er werd niet alleen gevoetbald bij de UPVB maar ook gedineerd.

      Nuttige tips voor de reis, let op de koers van de Belgische en Franse frank.

  Een late uitnodiging met een verzoek of hij kan spelen.

De bond miste na de wedstrijd in Hasselt een shirt, 2 broeken en 1 paar kousen.
Of deze wellicht bij vergissing in de haast in uw koffer zijn beland!!!

Jaap Coerman, 5e van rechts in de wedstrijd tegen Mechelen, die met 4-3 verloren werd.

Na een wedstrijd tegen Xerxes (2-7 verlies) volgt een evaluatie. Het hele elftal krijgt ongenadig op zijn donder. Hiernaast het commentaar op een paar bekende spelers, waaronder Jaap Coerman.  Jaap speelt uitermate fair, vermijd mogelijke botsingen en pakt zijn tegenstanders niet genoeg hard aan.

Wellicht is zijn postuur hier debet aan, want Jaap is niet een van de grootste.

Alleen Geni Pino komt er nog genadig vanaf.

        Een benefiet-wedstrijd voor een grafmonument voor  H.C. v. Kuijk.

Foto boven: Jaap links in actie in het Velox-shirt
Foto onder: Jaap rechts in UVV-shirt.

Jaap Coerman was een bijzondere voetballer met zijn 2 kampioenschappen bij Velox in 1934 en UVV in 1939.
Hier in zijn Veloxtijd (2e rij, links)

Peter van Santen, januari 2017.