Ronald van der Sluijs

De laatste krantenkop doet vermoeden dat Ronald niet alles uit zijn voetbal carrière heeft gehaald, maar zijn onderstaande grandioze c.v. spreekt andere taal.
Hoogste jeugdelftallen in zijn leeftijdklasse.
Jong F.C. Utrecht seizoen 1978/1979.
kanditaat UEFA jeugdelftal, geboren vanaf 1-8-1960.
500
 wedstrijden UVV 1.
20 seizoenen UVV 1.
Utrechtse Zondag selectie.
Hoofdklasse zaalvoetbal.
5x Goud met het Nederlands Politie elftal.

                                                              

Ronald, geboren 9 mei 1961.

Uit het plakboek van Ronald, overigens samengesteld door zijn vader Reyer, ontdekten we  3 jeugdelftal foto’s met voor UVV bekende oud voetballers zoals Aart v. Scherpenzeel en Charles Brookman als leider.  De grootste triomf was misschien wel  de winst met de C1 op het zaalvoetbaltoernooi in de Bernhardlaan in januari 1975 onder leiding van  Chris Swanink.

Staand v.l.n.r.; Leider Chris Swanink, v.d. Sluijs, Veenendaal, v.d. Roest, Driehuis en Swartjes.
Gehurkt v.l.n.r.;  v.d. Spek, Swanink, v. Beaumond, Sterk, Zeehuisen en Koster.
Enkele namen komen later voor in het 1e UVV elftal.

Het jeugdteam onder leiding van Aart v. Scherpenzeel.
Het Scherpenzeel-team speelde met de volgende spelersstaand v.l.n.r. Ronald, Jan v.d. Roest, Aart, Leo Teulen, Jan v. Rootselaar en Frank Swartjes. Gehurkt v.l.n.r. John Plomp, Rudi Kleerekoper, Eddie Zeehuizen, Fred Koster, Ron Driehuis en Rudi Sikkens (?).

 Een jeugdteam met leider Charles Brookman.

Jong FC Utrecht.
Vanaf het seizoen 1978/79 brak de periode Jong FC Utrecht aan met de bekende contract spelers zoals Hans v. Breukelen, Gert Kruijs, oud-UVVer Fred Dimmendaal, Jan Wouters, Ton de Kruyk, Jan v.d. Akker, Willy en Marco Cabo, Ben Rietveld, Harry v.d. Ham, Jan van Staa, Leo v. Veen en Frans Adelaar. Ronald was toen 17 jaar.

Er werd de eerste vijf weken dagelijks getraind en er waren 14 oefenwedstrijden gepland. Iedereen komt in aanmerking voor 3 paar schoenen, t.w.; 1 paar wedstrijdschoenen, 1 paar trainingsschoenen en 1 paar loopschoenen, af te halen bij Sporthuis Temming.

Er waren hoogtepunten in het eerste seizoen 78/79, zoals  het kampioenschap en de selectie voor de UEFA jeugd geboren vanaf 1-8-1960. Dieptepunt was de uiteindelijke afwijzing voor het UEFA jeugdteam,  de duur bij Jong FC Utrecht was maar 1 jaar en  1 voorwaardelijke straf van 1 wedstrijd wegens zijn blanco strafkaart.

Één wedstrijd zal Ronald zich wel herinneren, dat was Heracles uit. Door zijn fout en een door hem veroorzaakte penalty kreeg men klop met 4-2.

 Harrie v.d. Boogert van ’t Gooi neemt een vrije trap op het Jong FC Utrecht doel in de finale van het Thorbecke toernooi 1978, die ’t Gooi wint met 2-0.
v.l.n.r.; Ron v. Os, André Koer, Willy Carbo, Roel Vriezen, Ronald v.d. Sluijs, Ben Rietveld en Tonny Gruters vormen het muurtje.

De UVV periode.
Vanaf het seizoen 1979/80 kwam Ronald onafgebroken 20 jaar lang in de hoofdmacht van UVV. In het seizoen 1981/82 speelde men een beslissingswedstrijd tegen Velox voor het kampioenschap van de tweede klasse. In verlenging werd er verloren met 2-1. Vier jaar later in het seizoen 1985/86 verloren we wederom een beslissingswedstrijd  tegen Saestum met 1-0. Onder leiding van trainer Jan Verkaik promoveerde men vanaf 1990 in 4 seizoenen tijd van de 3e klasse naar de hoofdklasse.

 Op 30 jarige leeftijd werd hij samen met Hans de Vlieg gehuldigd door Harry Bos voor hun 350e wedstrijd voor UVV.

In het seizoen 1998/1999 kregen we nog een kans  tegen Volendam om te promoveren naar de tweede klasse. Het team was niet in goede doen en slechts drie tot vier spelers haalden hun niveau dat zij in de competitie hebben gehaald. We verloren dus kansloos met 5-2 en bleven in de 3e klasse.

Het toepasselijke shirt bij
zijn afscheid van 20 seizoenen UVV in de laatste wedstrijd tegen MSV met 4-1 winst.

 

De Ton v.d. Linden Trofee.

Ronald was een groot fan van Tonnie van der Linden, beschouwd als de beste Utrechtse voetballer. Hij stond dan ook tot zijn verrassing op 38 jarige leeftijd oog in oog met Tonnie v.d. Linden, helaas niet op het veld maar voor de uitreiking van de Tonnie van der Linden Trofee. Hij kwam in het bezit van de trofee als blijk van waardering voor zijn clubtrouw aan UVV, 20 jaar onafgebroken in het 1e elftal en zijn verdienste voor het Utrechtse amateurvoetbal.

 

Samen met de vrouwen op de foto bij de huldiging door Harry Bos. Overigens wel een missertje van de fotograaf want Mevr. De Vlieg staat verscholen achter de bloemen.
Op het Thorbecke toernooi tegen AFC ’34 met een spectaculaire actie.

Ook doelpunten, hier tegen Vreeswijk, behoorde tot de mogelijkheden.

De teams van de politiebond
Als politieman kon hij natuurlijk niet achterblijven om geselecteerd te worden voor het Nationale Politie elftal en het Politie zaalvoetbal team met toevallig 2 oude dorpsgenoten uit Werkendam van ondergetekende, Theo van Oord en Philip den Haan.

Philip den Haan probeerde zijn elftalleden te porren om voor zijn club Kozakken Boys te voetballen. Gertjan Commu heeft hij zo gek kunnen krijgen maar Ronald bleef liever in het Utrechtse voetballen.

Het verhaal gaat dat Philip den Haan van trainer Viergever van het Nationale  Politie elftal  de koffer van Ronald moest dragen omdat deze al het vuile werk op het middenveld voor Philip opknapte.
Ronald gehurkt 3e van rechts in het politie elftal.

5x Goud op de wereldspelen voor politie en brandweer. Met als absoluut hoogtepunt de winnende goal in de verlenging van de finale1997 in Calgary.

Het politie zaalvoetbal team met staand 3e van rechts Ronald, geheel rechts  Philip den Haan en      gehurkt midden Theo van Oord.

Opening van de Paperclip (2006)
Bij de opening van de Paperclip op 17 maart 2006 werd het complex met een bijzonder wedstrijd van oud UVV tegen Oud FC Utrecht geopend. De scheidsrechter was Hans van Echtelt, geassisteerd door Chris  Swanink en Herman van Breukelen.

De spelers van Oud UVV;Peter Aardoom, Marco van Basten, Michel van Burgsteden, Jan-Willem van Ede, Brian Fronik, Gerrit Hummel, Fred Kater, Guus Compier, John van Loen, René Martens, Martijn Melis, Youssef Talha, Erik Tammer, Peter Siebelink, Ronald v.d. Sluijs en Hans de Vlieg.

De verzorging was in handen van Paul Looren de Jong en Mans Kuypers. De coach was Kees Kastrop met de elftalbegeleiders  Henny de Rijk en Fred de Kleijn.

Oude garde
Tijdens zijn periode bij de oude garde van UVV was hij voor 12 wedstrijden nog nodig in het seizoen 2006/07 bij het 1e elftal en dat op 45 jarige leeftijd.

Ronald voetbalt nog in UVV 4 met als leider oud UVV trainer Kees Kastrop.  Als UVV 3 wist men in seizoen 2006/2007 kampioen te worden onder leiding van oud 1e elftal speler Cees Overeem (speler van de kampioen 1965).

Vader Reyer aan het woord
Het betreft hier een brief van vader Reyer aan het bestuur om zijn zoon Frans, geboren 1947, dus op 1 december 1957 10 jaar oud, op te geven als welpenlid. Vader Reyer zag de bui voor de leden stop voor welpen al hangen en bood zich direct aan als jeugdleider, overigens een slimme zet. Hij liet zich bovendien  niet de kaas van het brood eten i.v.m. de financiën.

Vader Reyer is in 1983 overleden.
Voor Frans, de broer van Ronald, eindige de voetballoopbaan na een val van de trap, waarbij hij zijn enkel brak. Hij was 8 jaar wethouder van Utrecht en helaas in 1994 al overleden.

Zoon Simon werd door zijn vader Ronald vanaf zijn geboorte ondersteunend lid gemaakt. Hij hing als 14j arige zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Afscheid
In januari 1971 is Ronald als 9 jarige lid geworden van UVV en was afgelopen januari 45 jaar lid.
Het afscheid met een receptie.

Ronald tijdens zijn dankwoord

Wat vooraf ging; Voorzitter Gerard van Schaik had voor Ronald  een verrassing in petto. Hij pleegde een geheimzinnig telefoontje met Judith, zijn vrouw. Ronald was op de hoogte van het telefoontje en vreesde het ergste. Dat gedoe wat boven zijn hoofd hing was niets voor Ronald. Maar Judith hield haar kaken stijf op elkaar ondanks vele pogingen van Ronald om een tipje van de sluier op te lichten.
Aangekomen op het sportpark was Ronald blij verrast met de gebeurtenissen vooraf aan de wedstrijd en gelukkig geen publiekswissel, want men had hem tot het laatste fluitsignaal nodig.

Ronald en zijn vrouw Judith werden opgehaald  door een prachtige oldtimer voor de receptie in het UVV paviljoen. Hij was het grote middelpunt waar hij zo’n grote hekel aan heeft.
Veel toespraken en blijken van waardering voor zijn 20 jaar trouw aan zijn vereniging UVV.

Ronald en Judith luisteren aandachtig naar Harry Bos jr, die hun had toegesproken.

 De reacties van teamgenoten, clubnieuws en trainer Jan Verkaik, de succesvolste trainer  in de historie van UVV.


Reacties van de asv UVV, fam. V.Reenen en zijn moeder.

December 2016, Peter van Santen.