wplr-uvv-in-vogelvlucht

Geschiedenis in vogelvlucht

I. De oprichting in 1902 en wat eraan vooraf ging.  
Op 15 mei 1893 werd door leerlingen van de 5e klas van de Marnixschool aan het Domplein in Utrecht de club Voorwaarts opgericht. Het was aanvankelijk een speelclub (wandelen, hardlopen, hoepelen enz.). Een van die leerlingen was Carel J.A. Begeer (boven).1
In het najaar kwam Piet Ronge (onder) 2 op school; hij kwam uit Amsterdam en introduceerde voetbal en cricket.
De club heette vanaf dat moment de ‘U.C. en V.C. Voorwaarts’.

Jongens uit de wijk bij het Ooglijdersgasthuis hadden de vereniging J.E.M.K.A. (Jeugd En Moed Kunnen Alles) opgericht. Deze vereniging had geen speelveld en wilde op het veld van Voorwaarts spelen. Besloten werd tot een fusie. De nieuwe club had ruim 120 leden. De naam van de fusieclub werd: Voorwaarts-JEMKA.
n 1896 werd door leerlingen van de school van Laméris de voetbalvereniging U.N.I.  opgericht. Op 1 mei 1898 gingen Voorwaarts-JEMKA en U.N.I. samen verder onder de naam Jong Vitesse. De naam werd in 1900 veranderd in Vitesse.
Naast Vitesse was er in Utrecht nog een redelijk grote voetbalclub, Victoria.
Wat bleek in 1902? De gemeente Utrecht had het veld in het Wilhelminapark verhuurd zowel aan Vitesse als aan Victoria! Als oplossing werd gekozen voor een fusie. Op 10 september 1902 werd de Utrechtse Voetbalvereniging U.V.V. opgericht.

II. Wilhelminapark  1902 – 1908
In het eerste seizoen speelde U.V.V. in de 2e klasse van de U.P.V.B. 3
De club promoveerde naar de 1e klasse. Aangezien deze afdeling slechts 3 verenigingen telde, werd met succes geprobeerd om toegelaten te worden tot de N.V.B. 4
In het sezoen 1904-1905 werd U.V.V. toegelaten tot de N.V.B. (3e klasse), maar bleef tevens in de U.P.V.B. spelen. En met succes: kampioen in beide afdelingen. U.V.V. promoveerde naar de 2e klas van de landelijke bond.
De vereniging verbleef vele jaren in de 2e klasse.

 III. Willem Barentszstraat  1908-1913
In 1908 verhuisde U.V.V. van het Wilhelminapark naar de Willem Barentszstraat.
In het seizoen 1911-1912 werd U.V.V. kampioen. Ook werd het gewestelijk kampioenschap behaald Vervolgens werd er gewonnen van de kampioen van de zuidelijke 2e klasse (’t Zesde). Maar helaas werd de beslissingswedstrijden tegen H.B.S. verloren.
In September 1912 werd vol goede moed aan de nieuwe competitie begonnen. En wederom werd U.V.V. kampioen. Evenals het vorige seizoen werd het gewestelijk kampioenschap behaald en werd uiteindelijk ook gewonnen van de zuidelijke kampioen. De promotiewedstrijden tegen Velocitas (Breda) werden beide gewonnen, zodat U.V.V. op 25 maart 1913 promoveerde naar de 1e klasse. 

Het elftal dat promoveerde naar de 1e klasse.
v.l.n.r., staande: Julian (oefenmeester],  Munnik , Koot, achter Koot, nauwelijks zichtbaar, J. Hoogland, Repelius (Kip) .een grensrechter, Kramer (masseur). knielend: v.d. Drift,  Bol, Jan Vos, Repelius (Boy), Zittend: B. van Dillen, W. Buitenweg, C. de Bie

Het terrein aan de Willem Barentszstraat was reeds voor de tweede klasse te klein. De terreinkwestie werd urgenter toen U.V.V. eerste-klasser werd. Reeds in Januari 1913 waren daarover onderhandelingen met de gemeente Utrecht gevoerd. Deze werden uiteindelijk met succes bekroond en U.V.V. werd huurder van het complex aan de Lage Weidsedijk, de huidige Cartesiusweg. Ook plannen voor een tribune werden uitgewerkt, want op een eerste klasse-­terrein mocht een tribune niet ontbreken. Behalve aan de terreinkwestie werd ook aan andere zaken aandacht besteed. Zo nam het Bestuur het besluit een eigen clubblad uit te geven. Dit was een belangrijke stap voorwaarts in het streven van het Bestuur om ondanks het steeds groter worden van de vereniging het onderling contact te bewaren.

IV. Lage Weide  1913-1947
In 1913 werd het nieuwe terrein aan de Cartesiusweg in gebruik genomen. Bij de intrede van de eerste klasse was de club genoodzaakt van tenue te veranderen; er werd gekozen voor het ‘roodwit geblokte yersey en witte broek’.

U.V.V. speelde tot en met het seizoen 1928-1929 in de hoogste landelijke klasse. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het afdelingskampioenschap in 1917. 
En vervolgens de strijd om het landskampioenschap. Go Ahead werd landskampioen en U.V.V. werd tweede.
meer hier over

Het elftal, dat speelde om het landskampioenschap.
Belangrijke spelers in het elftal waren Jan Vos (voorste rij, knielend 3e van rechts) en Wout Buitenweg (voorste rij met bal).
Jan Vos speelde 15 keer in het Nederlands XI-tal en maakte 10 doelpunten. Wout Buitenweg speelde 11 keer voor Nederland en scoorde 14x.
Jan Vos is met de nationale ploeg naar de Olympische Spelen in Stockholm (1912) geweest. Hij scoorde tegen Finland 5 doelpunten. Zijn prestatie werd geëvenaard door Leen Vente (1934), John Bosman (1987) en Marco van Basten (1990).
In 1929 degradeerde U.V.V. naar de 2e klasse. En in 1930 zelfs naar de 3e klasse. Het seizoen 1933-1934 eindigde met een kampioenschap en promotie naar de 2e klasse. U.V.V. bleef in de 2e klasse tot en met seizoen1955-1956

Cricket en Atletiek. Zoals bij veel voetbalclubs werden bij U.V.V. ook de zomersporten cricket en atletiek beoefend. De cricketafdeling werd opgericht in 1919 en hield op te bestaan in 1951. Atletiek werd beoefend vanaf de oprichting. Ieder jaar nam de club deel aan de landelijke competitie met andere voetbalclubs als Sparta, HFC, Blauw0Wit, H.B.S. Ook namen U.V.V.’ers  deel aan de nationale kampioenschappen. Zeer succesvol was Harry Broos, die vijf maal Nederlands kampioen werd op de 100 meter hardlopen. In 1923 werd hij eerste in 10,6 sec. Na afloop van zijn studie natuurkunde aan de universiteit verhuisde hij naar Eindhoven en ging bij PSV voetballen en atletiek beoefenen. Hij was zeer succesvol met in totaal 12 nationale titels (100m, 200m, 400m en verspringen) en een bronzen medaille bij de OS 1924 in Parijs (4x 100m, estafette). De voetbalclubs waren veelal lid van de N.A.U. (Nederlandse Atletiek Unie). Geleidelijk aan bleek, dat voetbal en atletiek geen goede combinatie was en verdween ook bij U.V.V. de atletiekafdeling.
meer cricket
meer atletiek

V. Inundatiekade  1947-1956
In 1947 moest U.V.V. verhuizen naar de velden aan de Inundatiekade. De tribune van de Lage Weide werd afgebroken en weer opgebouwd op het nieuwe complex. De velden kregen in Utrecht de naam: de “Benenkluif”. Naast de velden stond de Beenzwartfabriek van A.W. Visser. In deze fabriek werd beenzwart gemaakt door het verbranden van beenderen. Later werd ook beendermeel gemaakt. De beenderen kwamen van abattoirs, slagers, kazernes en vleeswarenfabrieken. De aanvoer en opslag van de beenderen leverde veel stank, vliegen, maden en ratten op.
UVV speelde in de 2e klasse. En werd in het seizoen 1947-1948 werd UVV kampioen. In 1954 werd in Nederland het betaalde voetbal een feit. Voor UVV betekende dat een promotie naar de 1e klasse.

Honkbal. In 1948 is de honkbalafdeling opgericht. De directe reden was het feit dat twee goede voetballers bij D.O.S. wilden gaan honkballen. Mede door de aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht in Soesterberg groeide de belangstelling voor deze sport. 
meer honkbal

Volleybal. In 1954 begonnen Gijs de Vos en Ed Vermaak met de volleybalafdeling. De eerste wedstrijden werden gespeeld in de zaal aan de Hubert Duijfhuijsstraat. Daarna kreeg men de beschikking over de gymnastiekzaal aan de Cervanteslaan.
meer volleybal

Basketbal. ……..

VI. Sportpark Verthoren (Hoge Weide) 1956-2006
In 1956 moest de club weer verhuizen. De Gemeente Utrecht realiseerde een sportpark aan de “overkant” van het Amsterdam-Rijn-kanaal. Ondanks het feit, dat de bereikbaarheid moeilijk was door de hoge brug over het kanaal, groeide de jeugdafdeling sterk. Veel jonge spelers kwamen uit Lombok, Schepenbuurt, Majellapark en Oog in Al. De tribune aan de Inundatiekade werd weer afgebroken en opgebouwd op Sportpark Verthoren.

Voetbal. UVV speelde tot en met het seizoen 1962-1963 in de 1e klasse, maar dat jaar moest de club degraderen. Het seizoen 1964-1965 werd UVV kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. Helaas degradeerde de club het volgende seizoen weer naar de 2e klasse. Promoties en degradaties wisselden elkaar in rap tempo op: 3e klas, 2e klas, 1e klas, hoofdklasse, 1e klas, 2e klas, 3e klas.

Jeugdvoetbal. Het voetbal bij de jeugd maakte een geweldige ontwikkeling door. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Het elftal van de A1 slaagde er in om de landelijke top te bereiken. Het elftal speelde in de competitie met clubs als Ajax. Meerdere jeugdspelers maakten de overstap naar het betaalde voetbal en bereikten het Nederlands elftal: John van Loen, Marco van Basten, Jan Willem van Ede, Alje Schut. In die tijd was de stuwende kracht Wim Haazer, de jeugdvoorzitter en trainer.

C1 kampioen in 1973 staande 3e van rechts Marco van Basten; 2e van rechts John van Loen.

Wim Haazer had ook de gave om ieder jaar weer voldoende vrijwilligers te werven voor de training, de begeleiding, het bestuur en het paviljoen.

meer jeugdvoetbal

Cricket: Op Verthoren werd geen cricket meer gespeeld.

Honkbal. De honkbalsport groeide sterk. Er werd zelfs het eerste echte honkbalveld aangelegd. Dat was het begin van een glorieuze tijd.

 

 

Softbal.    

meer honk- en softbal

Volleybal. ……

meer volleybal

Tennis. 
Er werd gestart met 2 banen. De ‘keet’ als kantine groeide uit tot een waar ontmoetingspunt met terras.
Het jaarlijkse hoogtepunt was het open toernooi aan het eind van de zomer. Een feest met een compleet horeca-aanbod!

meer tennis

 

algemene sportvereniging U.V.V. De voetbalvereniging U.V.V. groeide in redelijk korte tijd uit tot een brede sportvereniging met volleybal, basketbal, softbal en tennis.

In 1973 werden de statuten van de voetbalvereniging U.V.V. veranderd en ontstond de algemene sportvereniging U.V.V. 
meer lezen?

Afscheid van Verthoren. De laatste jaren op sportpark Verthoren waren buitengewoon moeilijk voor de club.
Het paviljoen had zijn beste tijd gehad. 
Met name de voetbalafdeling kampte met problemen. En helaas niet alleen met sportieve problemen. Het ledenaantal daalde fors. Alle hoop was gevestigd op de verhuizing naar Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn: de Paperclip
In 2006 begon UVV aan een nieuwe fase in haar leven. De club kwam in Leidsche Rijn, een nieuw stadsdeel voor ca 30.00 mensen. 
 Vijf zelfstandige verenigingen op De Paperclip.
In 2009 vond een verdere verzelfstandiging van de afdelingen plaats. De afdelingen werden verenigingen met een eigen juridische status. Vanaf dat moment speelden op het sportpark de Paperclip vier zelfstandige sportverenigingen, met de letters UVV in de naam.5.
De verenigingen werden lid van een overkoepelende vereniging, de algemene sportvereniging UVV.6
meer asvUVV

 

  1. Carel Begeer werd later edelsmid, ontwerper en directeur van Koninklijke Van Kempen & Begeer in Zeist.Hij werd erelid van U.V.V.
  2. Piet Ronge ging later medicijnen studeren en werd huisarts. Bekend werd hij als psycholoog ( individual psychologie). Piet werd erelid van U.V.V.
  3. U.P.V.B.=Utrechtse Provinciale Voetbal Bond
  4. N.V.B.= Nederlandse Voetbal Bond
  5. honk-en softbalvereniging UVV, tennisvereniging UVV, voetbalvereniging UVV, volleybalvereniging UVV
  6. UVV zonder puntjes!